De Basisworkshop Leespraat is bedoeld voor ouders, leerkrachten, logopedisten en begeleiders van kinderen met Downsyndroom en andere kinderen die gebaat zijn bij een visuele en kindgerichte aanpak. Tijdens de workshop wordt een overzicht van de methode gegeven en worden de praktische stappen gedemonstreerd. Er worden videofragmenten getoond en materialen bekeken.
Leespraat is een communicatie- en leesmethode. Het leren lezen wordt niet ingezet als technische leesmethode maar als visueel hulpmiddel om de brede ontwikkeling van het kind te ondersteunen. De woordkaarten, leeszinnen en teksten worden vanaf het begin vóór en mét het kind gemaakt. Alle leesactiviteiten zijn geworteld in de directe interactie met het kind. Input voor Leespraatteksten komt uit sociale gesprekjes over gebeurtenissen, interesses van het kind, en de vele andere spontane dagelijkse interacties.
Leespraat is gebouwd op drie pilaren:
1 Een doorgaande visueel-analytische route naar betekenisvol lezen (en schrijven), zoals weergegeven in de ‘boom van Leespraat’
2 Leren lezen om te leren praten: ‘praten met je pen’, hetgeen wordt benadrukt door een apart bloemblaadje ‘praten’
3 Leren lezen voor je leven: lezen in verbinding met je eigen leven, uitgebeeld in de ‘bloem van Leespraat’
Wat je nog meer moet weten?
Aan een workshop kunnen maximaal 15 personen deelnemen, met een minimum van 12 personen. Een workshop duurt 5,5 uur, incl. pauzes van in totaal 1 uur (2x 15 min. en 1x 30 min.)
De map van Leespraat kost € 25,– per map. Deelnemers kunnen zelf kiezen of deze map wordt aangeschaft bij de trainer.
Wanneer
1 oktober 2025 van 15.00-20.30 uur. Voor eten wordt gezorgd.