Er is een verandering in de aanmeldprocedure voor dossiers bij de poortwachter ED.
(Dit geldt alleen voor de gemeenten Altena, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden.)
Er zijn hierbij drie belangrijke wijzigingen.
- De afgelopen jaren is gemerkt dat het regelmatig voorkomt dat dossiers ingediend worden op het moment dat het volgende hoofdmeetmoment nadert of al heeft plaatsgevonden. Om hier een duidelijke lijn in te trekken is besloten om vanaf het huidige schooljaar met deadlines te werken. Concreet betekent dit dat dossiers gebaseerd op het hoofdmeetmoment in juni ingediend kunnen worden tot 1 november. Dossiers gebaseerd op het meetmoment in januari kunnen ingediend worden tot 1 april. Indien de gegevens compleet zijn, wordt het arrangement toegekend en vindt binnen twee schoolweken de beoordeling van het dossier plaats. Aan het einde van het schooljaar zullen jullie, zoals elk jaar, geïnformeerd worden over de afwijkende beoordelingstijden rond de zomervakantie.
- Vanaf nu wordt aan jullie gevraagd om in plaats van de handelingsplannen het leerlingdossier dyslexie bij de aanvraag aan te leveren. Uit de huidige handelingsplannen komt vaak onvoldoende naar voren of er sprake is van gestapelde zorg, dus zorg op ON1+ON2+ON3, hetgeen noodzakelijk is om van een voldoende aanbod te kunnen spreken. Ook de kwaliteit van de hulp die op ondersteuningsniveau 3 wordt geboden is geregeld onduidelijk, wat voor veel vertraging in de beoordeling van het dossier zorgt. De verwachting is dat dit grotendeels weggenomen kan worden door het aanleveren van het leerlingdossier.
Uiteraard is het noodzakelijk om het reguliere handelingsplan of groepsplan mee te sturen. Daarnaast blijft het van belang om de ‘Toestemmingsverklaring poortwachtersfunctie ED’ en een volledige uitdraai van het Cito LVS met de aanvraag mee te sturen. - Vanuit de zorgaanbieders is de vraag gekomen of de toestemmingsbrief – die na goedkeuring van het dossier wordt afgegeven – mee kan worden gestuurd in de aanvraag die door ouders en school wordt gedaan.
In de verdere aanvraag zal er weinig veranderen en dit zal zoals jullie gewend bent plaatsvinden via Grippa.
Ten slotte nog een laatste advies. Om ervoor te zorgen dat het hulpaanbod in orde is, wordt dringend geadviseerd de handreiking voor de invulling van ondersteuningsniveau 2, 3 en 4 bij lees-/spellingproblemen en dyslexie te raadplegen.
Mochten jullie naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben of mocht je ergens over twijfelen, dan kun je contact opnemen met Janna Verkaik-Kool (j.verkaik@driegang.nl).