Jouw vrijheid, mijn vrijheid

maa11nov19:00maa21:00Jouw vrijheid, mijn vrijheidFilosofeer er over met je klasDriegang Gorinchem, Dokter van Stratenweg 1519:00 - 21:00(GMT+01:00) OrganisatorMarlies RijkersKosten35,00 per deelnemer OmvangTwee bijeenkomsten van twee uur CursusaanbodKunstgebouwOnderwijssoortBovenbouw,MiddenbouwDoelgroepLeerkracht,Onderwijsassistent

Over deze cursus

Zijn jij en je klasgenoten allemaal gelijk? En hoe zit dat met ouders? Zijn jullie gelijkwaardig? Hoe komt het dat je een ander soms wel en soms niet kunt begrijpen? Kun je solidair zijn met iemand die je niet kent? Kost die verbondenheid je niet je vrijheid? Vrijheid – wat versta jij daaronder?

De kern van burgerschap op school is de vorming van leerlingen die kunnen nadenken over de samenleving en er actief aan meedoen. Maar hoe doe je dat nu? Hoe ga je met leerlingen het gesprek aan over waarden (zoals vrijheid en solidariteit) die soms emoties oproepen. Over thema’s die misschien ook raken aan je eigen normen en waarden? 

In deze workshop leer je hoe je de betekenis van belangrijke democratische waarden met je klas kunt overdenken, bijvoorbeeld aan de hand van een verzonnen situatieschets. Zo’n introductie maakt moeilijke vragen concreet, brengt de gedachten op gang en maakt de tongen los. 

De gedachte-experimenten zijn direct te gebruiken in de klas. We combineren ze met werkvormen die ieder kind gelegenheid geven mee te doen. Leerlingen leren hun argumenten te formuleren en te luisteren naar die van anderen. Een directe bijdrage aan hun burgerschap.

Wat je nog meer moet weten

Dit is een cursus op maat van de Kunstgebouw Academie, voor leerkrachten en onderwijsassistenten groep 5 t/m 8.. Hij wordt deels gefinancierd vanuit de subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit, met dank aan de Gemeente Gorinchem en MC Forte. De cursus wordt afgesloten met een certificaat van de Kunstgebouw Academie.

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten op 11 en 25 november 2024.

 

Reageer nu

Neem nu deel aan deze unieke cursus!

Laat ons weten of je meedoet met de cursus.

Ja1

11 Plaatsen beschikbaar

7AanmeldingenNodig voor deze cursus om doorgang te vinden.

Heb je je al aangemeld maar wil je daar iets in wijzigen?Pas mijn aanmelding aan

Datum en tijd

11 november, 2024, 19:00 7:00pm - 9:00pm(GMT+02:00)

Locatie

Driegang Gorinchem

Dokter van Stratenweg 15

Driegang Gorinchem

Routebeschrijving opvragen

Kosten

35,00 per deelnemer

Omvang

Twee bijeenkomsten van twee uur